Handige tips


Naar school

Scholieren.pagina

Er is geen boek zo dik, of er staat wel een uittreksel van op het web. Linkjes naar die websites (en nog veel meer) vind je op deze themapagina voor scholieren.


De Rugzak

Een indicatie voor het speciaal onderwijs, maar toch naar de 'gewone' school om de hoek? Dat kan, met de nieuwe regeling Leerlinggebonden financiering (LGF), oftewel de Rugzak.


LAKS Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren. Het LAKS organiseert activiteiten, informeert en vertegenwoordigt scholieren.


JIP - Jongeren Informatie Punt

Algemene informatie over naar school gaan, staat op de sites van het Jongeren Informatie Punt (JIP).


Beroepsonderwijs

REA College Nederland

Het REA College Nederland is een landelijk opleidingscentrum (beroepsopleidingen) voor mensen met een arbeidshandicap. Zij ondersteunen mensen met een beperking door scholing naar duurzame arbeid. REA College Nederland is een samenwerking tussen vijf gespecialiseerde opleidingslocaties in Nederland: Heliomare arbeidsintegratie, Hoensbroeck Centrum voor arbeidsperspectief, Bartimťus Sonneheerdt Opleiding & Arbeid, Werkenrode Arbeidsintegratie en Locatie Groningen (Noorderpoort College). Meer informatie vind je op de website.

ROC - Regionaal Opleidings Centrum

Op zoek naar een Regionaal Opleidings Centrum (ROC) bij jou in de buurt, waar je een opleiding naar je zin kunt volgen? Ze zijn te vinden via de website van de gezamenlijke ROC's.

Stagehulp helpt opdrachtgevers aan geschikte stagaires, en natuurlijk andersom: studenten aan geschikte stageplaatsen

Wikiwijs

Met Wikiwijs kun je (open) leermateriaal zoeken, vinden, downloaden en gebruiken.


Studeren

Handicap & Studie

Kijk op de website van de stichting Handicap & Studie voor informatie en advies over het volgen van hoger onderwijs (hbo of universiteit) met een handicap.

Informatie Beheer Groep

Studeren is niet gratis. Je betaalt collegegeld, je schaft boeken aan en je moet ook nog ergens van leven. Daarom is er studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van de Informatie Beheer Groep.

studenten.pagina

Lid worden van een studentenvereniging, natuurlijk! Voor de gezelligheid, voor de sport of om flink te debatteren. Een overzicht van studentenverenigingen staat op de studenten.pagina. Je kunt je natuurlijk ook aanmelden bij de belangenorganisatie van studenten met een handicap: de stichting Vademedum.

Studeren met een functiebeperking

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) vinden het belangrijk dat iedere (aankomende) student met een functiebeperking de juiste informatie, begeleiding en voorzieningen krijgt, zodat hij of zij met zo min mogelijk obstakels zijn of haar studie kan afronden. Op deze site vind je belangrijke informatie hierover.


Beroepskeuze


Beroepentest

De Beroepentest van Handicap + Studie zet 2250 beroepen op volgorde van je interesse en houdt rekening met jouw handicap of functiebeperking. Je kunt de test gratis maken via je schooldecaan, trajectbegeleider of studieadviseur. Deze moet dan wel een inlogaccount aanvragen.

Wat is jouw talent?

Test je talent op op de site van ROC.nl. Voor jou zijn er verschillende testen ontwikkeld die het je gemakkelijk maken bij jouw keuze voor een opleiding of beroep. Je kunt alleen succesvol zijn als je iets doet waar je jezelf goed bij voelt. Het is daarom belangrijk dat je keuzes maakt die bij jou passen! Wil je weten waar jouw interesse ligt of ben je benieuwd naar de talenten waar jij over beschikt? Hier vind je de antwoorden!

OriŽnteren op Werk en Opleiding

Wie zich wil oriŽnteren op de mogelijkheden voor de toekomst, kan terecht in de rubriek OriŽnteren op Werk en Opleiding van de nationale Vacaturebank. Hier worden uiteenlopende beroepen, branches, opleidingen en studierichtingen door middel van videopresentaties nader toegelicht.


Pesten en discriminatie

Dat gepest moet eindelijk eens stoppen. Maar hoe pak je dat aan? Verschillende websites geven tips en informatie, voor leerlingen zelf, voor hun ouders en voor de school. Hieronder een aantal goede sites.


    Weerbaar NU!

    Op weerbaar.nu kun je zoeken naar een voor jou geschikte weerbaarheidscursus. Ook vind je tips hoe je om kunt gaan met pestgedrag en kun je ervaringen lezen van kinderen die een training hebben gevolgd

    Wat je pest ben jezelf

    Lespakket om pesten op school aan te pakken.

    Pestennet

    De pestsite van de Stichting Jeugd Informatie

    Jongeren Informatie Punt (JIP)

    Zinloos geweld

    Eigenlijk is pesten natuurlijk een soort zinloos geweld.

    de Kindertelefoon

    Kun je met niemand praten en wil je toch je verhaal kwijt, bel dan met de Kindertelefoon (0800-0432).

    Gelijke rechten

    De Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad Nederland (CG-Raad) strijdt al jaren voor gelijke rechten voor mensen met een handicap
Werk


Betaald werk


Makkeweb gaat over leven en werken met makke. Over wat je mogelijkheden zijn ťn waar je grenzen liggen. Om die te bepalen heeft MakkeWeb de Makkekaart ontwikkeld: een digitaal instrument om stap voor stap helder te krijgen wat je kunt en wilt, en wat jij van je werkplek en je werkomgeving verlangt. Een stevige basis om werk te vinden dat bij jou past, met plezier te werken en te blijven werken!

Scholierenwerk

ScholierenWerk is de speciaal voor scholieren die op zoek zijn naar een bijbaan, weekendwerk of vakantiewerk.

Vactureoverzicht

Het Vacatureoverzicht, een verzameling links naar vacaturebanken, websites met loopbaanadvies, bureaus voor werving en selectie, en zelftestjes om je kansen op de arbeidsmarkt te bepalen.

Jongeren Informatie Punt

Algemene informatie over werken voor jongeren staat op de site van het Jongeren Informatie Punt (JIP).

UWV-Werkbedrijf

Hier kun je op zoek naar een opleiding, een leerbaan of een baan. Ook als je het nog niet weet kun je hier terecht voor meer informatie.

ReÔntegratie.pagina

Op de ReÔntegratiepagina vind je een grote verzameling links rond reÔntegratie: begeleiding op weg naar betaald werk voor mensen met een handicap, chronisch zieken en arbeidsongeschikten.

Welder Groep

Kom je in de problemen rond werk en verzekeringen, klop dan aan bij de Welder Groep. Je kunt je vragen per e-mail aan ze voorleggen

Eigen boontjes

Op deze site vind je bijvoorbeeld alle informatie die je nodig hebt bij het zoeken naar werk. Dus: ontdek hoe jij je eigen boontjes kunt doppen!

Kenniscentrum CrossOver

Kenniscentrum CrossOver wil dat zoveel mogelijk jongeren met een functiebeperking economisch zelfstandig worden en hun plaats in de maatschappij vinden.

www.werkenmeteenbeperking.nl

Je bent op zoek naar een baan en je hebt een functiebeperking. Wat komt daar bij kijken? Waar ga je zoeken naar banen? Hoe schrijf je een brief, vermeld je je beperking of niet? Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? Hoe ga je je gesprek voeren, hoe vermeld je je beperking? Hoe leg je je collega’s uit hoe jij werkt? Waar kun je terecht voor hulpmiddelen op de werkplek? Hoe vraag je subsidies aan?

Al deze vragen worden besproken in boekjes die je op deze site kunt vinden. Ga naar de download-pagina om het boekje met jouw beperking te downloaden.

Stages en Bijbanen is de nieuwe dienst van de Nationale Vacaturebank speciaal voor jongeren. Hier kan nu gemakkelijk gezocht worden binnen alle beschikbare stageplaatsen en bijbanen in het bestand. Hierbij kan gericht gekeken worden op plaats, regio, opleidingsniveau en stagetype. Ook zijn er diverse handige tips te vinden zoals een voorbeeldsollicitatiebrief of informatie over jeugdloon en stagevergoedingen.


Vrijwilligerswerk

UWV-Werkbedrijf

Hier kun je op zoek naar een opleiding, een leerbaan, een baan of vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerscentrale

Op de website van de Vrijwilligerscentrale vind je veel informatie en adressen. Plus doorlinkjes naar bijna vijftig vrijwilligers vacaturebanken in heel Nederland.


Sociale werkvoorziening

http://socialewerkvoorziening.startpagina.nl

Hier vind je handige links over dit onderwerp

www.werk.nl

Wanneer mag ik werken in de Sociale Werkvoorziening? Waar kan ik me aanmelden voor een indicatie Wet Sociale Werkvoorziening? Wat voor werk kan ik doen met een indicatie Wet Sociale Werkvoorziening? Hoe verloopt de indicatie Wet Sociale Werkvoorziening? Al deze vragen worden beantwoordt opdeze site in de rubriek 'Kansen vergoten'.FinanciŽn


Je eigen geld

Jongeren Informatie Punt

Algemene informatie over allerlei geldzaken voor jongeren staat op de site van het Jongeren Informatie Punt (JIP). Over zakgeld, schulden, verdienen, uitgeven en wat niet al.

2ZW Sociale Zekerheid Een overzicht van de sociale zekerheid, met goede uitleg over allerhande wetten en regelingen staat op de site van de voorlichtingsclub 2ZW. Flinke lappen tekst, maar gelukkig wel in begrijpelijke taal.

Geld.pagina

Verder snuffelen naar tientallen zinnige en onzinnige websites over geld kan op de startpagina geld. Met linkjes naar pagina's over beleggen, sparen, verzekeren, pensioenen, hypotheken en wat niet al.


Wajong


Wat is Wajong?

Informatie over de Wajong vind je op de site van het UWV voor re-integratie en tijdelijk inkomen

Van Wajong naar Werk

Het bevorderen van deelname aan het arbeidsproces van jongeren met een beperking is onderwerp en doel van deze site van het UWV

Regelhulp > Wajong

Bij het regelen van zorg, hulp of financiele steun voor gehandicapten en chronisch zieken

WajongCafe.nl

Op deze site vind je een heleboel informatie over de Wajong, de arbeidsongeschiktheids- regeling voor mensen zonder arbeidsverleden.

Ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid

Actuele informatie over sociale verzekeringen waaronder de Wet Wajong.

Wajong Starpagina

Alle sites over de Wajong op een rij.

Wajong Hyves

Ontmoetingsplek voor iedereen met een Wajong uitkering.


Belastingvoordeel

Belastingdienst

Informeer bij de belastingdienst naar mogelijkheden van aftrek van bijzondere uitgaven wegens handicap of chronische ziekte.

Hou-meer-geld-over-van-je-bijbaan

Vakantiebaan of (bij)baan gehad? Dan heb je waarschijnlijk te veel belasting betaald. Een deel daarvan kun je via ons terugkrijgen. En dat kan aardig oplopen, soms wel tot enkele honderden euro's.


Sociaal leven

Vriendschap, relaties en seksualiteit

Liefde

weetal.nl is een website voor dove en slechthorende jongeren over seksualiteit. Hier vind je info over liefde, relaties, intimiteit en seks.

Karin Spaink

Artikelen over seks en gender.

Zoenen enzo

De website Zoenen enzo is speciaal gemaakt voor jongeren met een handicap die het liefdespad op gaan. Met goede voorlichting, grappige plaatjes en een forum.

Sexwoordenboek

Wat zeg je nou weer allemaal... Even opzoeken wat het betekent, in het Sexwoordenboek. Eerst zelf wat meer weten, voordat je het liefdespad op gaat? Een lijstje met leestips rond handicap en seks staat op de website van het Bureau voor Psycho-Seksuele Therapie in Nijmegen.

Onderzoek je grens

Website ter bewustwording van seksueel misbruik

De aandacht die er is voor seksueel misbruik gaat meestal uit naar de behŠndeling van slachtoffers of daders. Nu is er een instrument ter prevťntie van seksuele grensoverschrijding van jongeren: de website Onderzoekjegrens.nl. Op deze website van de Rutger Nisso Groep kunnen jongeren een test doen om zich bewust te worden van hun recht op privacy en hun grenzen in intimiteit en seksualiteit.

Tender Care biedt sekszorg aan mensen met een lichamelijke beperking en mensen die zorgbehoevend zijn.


Vrije tijd


Sport

Gehandicapten Sportclub Groningen

Gehandicapten Sportclub Groningen biedt als vereniging vier verschillende sporten aanbied voor kinderen en volwassenen: boccia, badminton, rolstoeldansen en zwemmen. Onder goede begeleiding kan er gesport worden op eigen niveau zowel bij recreanten als wedstrijdsport.

NEBAS

De Nederlandse Bond voor Aangepast Sporten NEBAS is een mooi startpunt voor je zoektocht naar een sportvereniging voor gehandicapten. Dovensport

Dove en slechthorende sporters kunnen doorsurfen naar deze speciale Dovensport website.

MEE - Sport en Handicap

Hier vind je informatie over verschillende sporten voor mensen met een beperking. Met behulp van de Activiteitenbank kun je ook zoeken naar een sport of activiteit bij jou in de buurt.

Startpagina GehandicaptenSport


Muziek

Popinstituut

Hitkrant

MTV

OOR


Op stap

Toegankelijke Rotterdam

Rotterdam heeft als eerste Nederlandse stad een compleet overzicht van de toegankelijkheid van allerlei plaatselijke gebouwen en voorzieningen op het internet gezet. Niet alleen kerken en sportaccommodaties, ook musea, restaurants, kroegen en zwembaden staan er op.

Dinnersite

Op de Dinnersite kun je zoeken naar rolstoeltoegankelijke restaurants in heel Nederland.

Iens

Ook op iens.nl kun je zoeken naar rolstoeltoegankelijke restauarants in heel Nederland.

OoievaarsOpstap

Via OoievaarsOpStap gaan studenten en lichamelijk gehandicapten samen het culturele pad op.


Reizen & Vakanties

Ronald McDonald Kindervallei

De Kindervallei in Valkenburg a/d Geul is een sprookjesachtig vakantieverblijf voor en door mensen met een lichamelijke of meervoudige beperking. Gezinnen kunnen in de Kindervallei logeren, even een paar uurtjes tot rust komen in de Ronald McDonald Huiskamer of vakantie vieren, vlak bij het revalidatiecentrum Franciscusoord van de Stichting Revalidatie Limburg.

Ronald McDonald Hoeve

De Hoeve in Beetsterzwaag biedt kinderen en jongeren met een handicap een plek om bijeen te komen met hun familie en vrienden. Gezinnen en groepen (bijvoorbeeld schoolklassen of sportteams) kunnen in de Hoeve logeren, even bijkomen in de Ronald McDonald Huiskamer, samen spelen en sporten of vakantie vieren, vlak bij de hoofdvestiging van Revalidatie Friesland.

Nederlandse Branche Vereniging Aangepaste Vakanties

Er zijn een heel aantal organisaties die groepsvakanties voor gehandicapte jongeren aanbieden. Ver weg of dichtbij, sportief of lekker luieren, avontuurlijk of volledig verzorgd. Er gaan vrijwilligers mee als begeleiders. De meeste groepsreizen staan in De Blauwe Gids. Bestel 'm bij de Nederlandse Branche Vereniging Aangepaste Vakanties (NBAV), telefoon (030) 2543120.

Mensen voor Mensen

Mensen voor Mensen organiseert low budget vakantiereizen voor mensen met een lichamelijke beperking vanaf 16 jaar. Er zijn 9 reizen in Nederland, BelgiŽ en TsjechiŽ.

Natuur zonder drempel

Een wandeling door het bos maken, vogels bespieden, vissen langs de waterkant, vanuit een uitzichtpunt de hei bekijken. Op de website Natuur zonder drempels word specifiek aangegeven welke natuurgebieden toegankelijk zijn voor gehandicapten zodat je zelf een geschikt natuurgebied kunt kiezen.

Poly-Aktief

Poly Aktief organiseert in het winter seizoen skireizen en skilessen voor mensen met een lichamelijke handicap.

SJOK (Stichting Jongeren op kamp)

Sjok organiseert betaalbare vakantieweken voor lichamelijk gehandicapte jongeren in de bossen van Austerlitz. Het bos in, zwemmen, uitgaan, lol maken en zingen bij het

kampvuur.

Smarti

Smarti organiseert vakanties voor jongeren met of zonder (lichamelijke) handicap.

Vakanties die in het teken staan van avontuur, gezelligheid, samenwerking, plezier, grenzen verleggen en actief bezig zijn. Zo organiseren ze kampeerweken met outdoor activiteiten, theaterreizen en watersportweken en bezoeken ze muziek-festivals. Ze doen dit alles onder ons motto: "Rigoreus, maar altijd uit het hart!".

Stichting Handicamp

De Stichting Handicamp Overijssel, welke bestaat uit vrijwilligers, organiseert avontuurlijke kampeervakantiereizen voor mensen met en zonder een lichamelijke beperking in de leeftijd van ca. 18 tot 40 jaar. De reizen variŽren van een langweekend tot reizen met een duur van maximaal 7 dagen. Er kan een keuze gemaakt worden uit zowel binnen- als buitenlandse reizen

De Wielewaal

De Wielewaalis een grensverleggende reisorganisatie die al meer dan 25 jaar vakanties organiseert voor jongeren met een handicap. De reizen zijn o.a. in Nederland, naar Spanje, Engeland en Frankrijk. zwemmen en judoŽn voor jongeren vanaf 17 jaar.


Zelfstandigheid


Naar volwassenheid

www.opeigenbenen.nu

Jongeren met een handicap of chronische aandoeningen stappen op een gegeven moment over naar de volwassenenzorg: wat komt daar allemaal bij kijken?

Eigen boontjes

CrossOver zet alles op alles om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren met een beperking economisch zelfstandig kunnen zijn. Op deze site vind je bijvoorbeeld alle informatie die je nodig hebt bij het zoeken naar werk. Dus: ontdek hoe jij je eigen boontjes kunt doppen!


Zelfstandig wonen

www.fokuswonen.nl

Een Fokuswoning maakt deel uit van een cluster van twaalf tot vierentwintig aangepaste woningen die rond een centrale hulppost liggen. Fokuswoningen zijn bedoeld voor mensen met een ernstige lichamelijke handicap die zelfstandig willen wonen.

BOSK > Jongeren > Wonen

Informatie over verschillende woonmogelijkheden op een rij.
Overige links

Stinafo zet zich in voor kinderen en jongeren met een handicap of chronische ziekte in Nederland. Stinafo ondersteunt o.a. hulpaanvragen voor de doelgroep.


Dropjemening.nl is er voor jongeren en door jongeren die met jeugdzorg te maken hebben. Het is soms niet duidelijk wat jongeren allemaal kunnen, mogen of moeten binnen de jeugdzorg. Op deze website vind je informatie en kun je jouw mening kwijt.